Aktuelne vijesti

Pitch-Match-Start(Up) - završnica ICT BICeMPIRICA projekta

„Kroz ovaj projekat smo pokazali da se sinergijom kvalitetnog obrazovanja, angažmanom naših uspješnih ljudi iz dijaspore, podrškom vladinih i međunarodnih institucija te povezivanjem sa uspješnim kompanijama koje rade u BiH, može kreirati okruženje koje mladima omogućava kvalitetno zaposlenje ili započinjanje vlastitog biznisa. Danas mi možemo poslati drugačiju poruku od one od prije neki dan, koja je poslana od strane maturanata Medicinske škole iz Tuzle „Zovite Angelu, završili smo“. Mi ćemo danas reći „Angela završili smo, ali ne dolazimo. Mi kreiramo IT startup kompanije, mi ćemo vam prodavati naše znanje i proizvode, ali iz BiH.“, riječi direktora Visoke škole eMPIRICA najbolje oslikavaju rezultate i atmosferu dvodnevnog događaja održanog 19. i 20. maja u Tuzli, pod nazivom PITCH-MATCH-START(Up).

Ovim festivalom talenata i inovacija uspješno je završen jednogodišnjeg projekta ICT Business Innovation Center eMPIRICA - ICT poslovno inovacijski centar eMPIRICA (www.bic.empirica.ba), koji je realizovan uz podršku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH. Cilj projekta bio je kreiranje afirmativnog obrazovno-poslovnog okruženja kroz osnivanje i rad ICT poslovno inovacijskog centra na Visokoj školi eMPIRICA u Brčkom i Tuzli, koji  pruža studentima i mladim poduzetnicima materijalne resurse, opremu i podršku kroz program mentorstva i treninga, s ciljem stvaranja i ubrzavanja razvoja novih kompanija baziranih na inovativnim idejama. U realizaciji projekta učestvovala su dvojica vrhunskih stručnjaka iz dijaspore – Edhem Eddie Čustović i Aleksandar Mastilović.

Tokom dvodnevnog događaja PITCH-MATCH-START(Up) organizovano je takmičenje startupa, njihovo umrežavanje sa potencijalnim investitorima, te umrežavanje IT studenata sa potencijalnim poslodavcima.

U dijelu Startup Competition organizovano je takmičenje četiri startup proizvoda, razvijena od strane tri startup tima sačinjena od studenata i diplomanata Visoke škole eMPIRICA:

  1. Tim Bit Legion iz Brčkog, koji se predstavio sa dva proizvoda, NiNu Box – pametnom kutijom za prvu pomoć, i ePlantCare - sistemom za automatizaciju kontrole uslova u zatvorenim prostorima za uzgoj biljaka,
  2. Tim GreenCode iz Tuzle, koji je predstavio Crowdy - web portal namijenjen povezivanju pružalaca usluga iz domena organizacije događaja i njihovih potencijalnih korisnika,
  3. Tim Dynamic Softworks iz Tuzle, sa proizvodom Zulu - integriranim hospitality i IPTV sistemom.

Prvo mjesto na pitch takmičenju osvojio je tim Bit Legion iz Brčkog, sa proizvodom NiNu Box, a drugo mjesto tim GreenCode iz Tuzle sa proizvodom Crowdy.

Ugovor o jednogodišnjoj inkubaciji u ICT poslovno inovacijskom centru eMPIRICA, koja uključuje prostor i druge potrebne resurse za rad, te mentorstvo i stipendiju za pokretanje kompanije, Visoka škola eMPIRICA potpisala je sa startup timom GreenCode, za proizvod Crowdy – portal za povezivanje organizatora događaja i korisnika, i startup timom Dynamic Softworks, za proizvod Zulu – integrirani hospitality i IPTV sistem.

U dijelu umrežavanja IT studenata Visoke škole eMPIRICA sa poslodavcima - Career Speed Dating, održana su 94 osamminutna sastanka studenata i potencijalnih poslodavaca. Ukupno 10 IT kompanija iz Tuzle, Sarajeva, Gračanice i inostranstva učestvovalo je u ovim razgovorima: Ministry of Programming, Leftor d.o.o., Authority Partners, Infonet d.o.o., Marvelsoft, Bravo & Jordanian Youth Innovation Forum, StarNet d.o.o., Spin d.o.o Software & Hardware, Workz Group Technology d.o.o., Procom d.o.o..

U dijelu Startup-Investor Matchmaking organizovano je povezivanje startupa sa investitorima, kako bi i jedni i drugi pronašli buduće poslovne partnere.

 Nakon jednogodišnje realizacije projekta ICT poslovno inovacijskog centra eMPIRICA, s ponosom prestavljamo njegove rezultate: 

Upis studenata

Dragi budući studenti,

Sada ste u jako značajnoj fazi svog života, odlučujete o svojoj budućnosti odabirom institucije i programa studiranja, što će vam umnogome odrediti cijeli životni put i profesionalni uspjeh.

Opširnije

 

Zašto odabrati studij na Visokoj školi eMPIRICA

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA nudi zaista jedinstvene studijske programe u BiH i visoko kvalitetan pristup obrazovnom procesu, u kojem se zahtjevi i potrebe studenta nalaze u fokusu.

Opširnije

 

Glavnih 10

Deset razloga koji će Vas opredijeliti za studij na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA

Opširnije

 

Dvojna diploma – zajednički studij

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Brčkom i Visoka škola računarstva i informatike eMPIRICOM u Tuzli potpisali su ugovore o organizovanju zajedničkih studija prvog ciklusa za sticanje DVOJNE DIPLOME za studijske programe INŽENJERSKA INFORMATIKA i POSLOVNA INFORMATIKA.

Opširnije

 

Cjenovnik - školarina koja pokriva sve troškove studija

Dragi studenti, u želji da Vam studij učinimo finansijski što prihvatljivijim, zadržavajući visok stepen kvaliteta, kreirali smo školarinu koja pokriva sve Vaše troškove tokom studija.

Opširnije

 

Ekvivalencija predmeta i priznavanje industrijskih certifikata

Vjerujemo da su se mnogi od vas već dijelom školovali na drugim visokoškolskim ustanovama. Kod nas se uvažava svako vaše znanje koje je povezano sa našim studijskim programom.

Opširnije

 

Certiport testni centar

Visoka škola eMPIRICA je od 2012. godine ovlašteni Certiport testni centar.

Opširnije
 

Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Lokalna Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Opširnije

 

 

 

 

YouTube kanal

Web Analytics