Aktuelne vijesti

Besplatna CoderDojo škola programiranja u Tuzli

Na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Tuzli, u utorak, 09.07.2018. godine svečanom ceremonijom uspješno je završena besplatna škola programiranja CoderDojo. Tokom 24 časa intenzivne obuke i praktičnog rada, 30 djevojčica i dječaka naučilo je kako napraviti zanimljivu web stranicu upotrebom HTML i CSS tehnologija.

Na ceremoniji dodjele priznanja prve CoderDojo škole u Tuzli prisustvovali su polaznici i njihovi roditelji, a obratili su im se direktor Visoke škole eMPIRICA, mr.sci. Muhdin Mujačić i Armin Talić, generalni direktor BIT Alijanse, te pet studenata Visoke škole eMPIRICA iz Brčkog i Tuzle, koji su izvodili ovaj program kao treneri.

“Pod pokroviteljstvom Bit Alijanse organizovali smo besplatnu obuku programiranja za 30 polaznika srednjih i osnovnih škola. Tokom predavanja polaznici su imali priliku naučiti CSS i HTML kao tehnologije za izradu web stranica, organizovano je takmičenje gdje su tri najbolja polaznika od strane Visoke škole eMPIRICA dobila vaučer za besplatno pohađanje naše STEM akademije za djecu i mlade. Također će Bit Alijansa u narednom periodu poslati predavače iz IT kompanija koje okuplja da na Visokoj školi eMPIRICA održe niz stručnih predavanja, kako za naše studente tako i za srednjoškolce i sve zainteresirane iz ove oblasti”, rekao je Muhdin Mujačić, direktor Visoke škole eMPIRICA.

Ovaj program edukacije za djecu uzrasta od 13 do 17 godina realizovan je u saradnji sa BIT Alijansom, najvećim strukovnim udruženjem BiH softverske industrije, koje okuplja 46 najveće IT kompanije koje zapošljavaju 60 posto IT snage u Bosni i Hercegovini.

“Budućnost Bosne i Hercegovine, kao i za mlade, je zasigurno IT oblast. Prema zadnjoj statistici  imamo 62 posto nezaposlenih mladih osoba, dok u nekim djelovima BiH taj broj dostiže i 70 posto, što je poražavajuće, uzimajući u obzir činjenicu da mladi ljudi mogu da ostanu u BiH gdje mogu da se bave modernim poslovima novijeg doba četvrte industrijske revolucije, kao što je IT. Nažalost poslovi koji su postojali u trećoj industrijskoj revoluciji poprilično izumiru, zbog toga fakulteti koji nisu uspjeli da se prilagode potrebama tržišta rada danas kreiraju kadar koji se samo gomila na biroima za zapošljavanje”,rekao je Armin Talić, generalni direktor BIT Alijanse.

Nagradu – poklon vaučer za osvojeno 1. mjesto na CoderDojo školi programiranja u Tuzli dobila je Amna Imamović, učenica OŠ “Kalesija” koja je oduvijek pokazivala zanimanje za ovu oblast.

“Pošto živimo u svijetu tehnologije uvijek mi je bila ideja da se trebam više edukovati u ovom polju. Zbog toga mislim da je ovaj projekat pogon da ja nastavim dalje sa edukacijom, pomoći će mi finansijski, a također će doprinijeti mom interesu i volji za učenjem”, rekla je Amna za Kameleon.

Jedan od roditelja mladih polaznika CoderDojo škole programiranja, Tihomir Đorđević, otac Andreja Đorđevića koji je sa 13 godina već počeo da pravi svoju web stranicu, istakao je da je ovo odličan projekat koji je pružio besplatnu edukaciju njegovom sinu. Smatra da se mladim osobama treba pružiti više ovakvih prilika, jer ekspanzijom novog vala tehnološkog napretka djeca trebaju od malih nogu da se uče informatičkoj pismenosti kako ne bi kaskali za ostatkom svijeta. 

 


Upis studenata

Dragi budući studenti,

Sada ste u jako značajnoj fazi svog života, odlučujete o svojoj budućnosti odabirom institucije i programa studiranja, što će vam umnogome odrediti cijeli životni put i profesionalni uspjeh.

Opširnije

 

Zašto odabrati studij na Visokoj školi eMPIRICA

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA nudi zaista jedinstvene studijske programe u BiH i visoko kvalitetan pristup obrazovnom procesu, u kojem se zahtjevi i potrebe studenta nalaze u fokusu.

Opširnije

 

Glavnih 10

Deset razloga koji će Vas opredijeliti za studij na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA

Opširnije

 

Dvojna diploma – zajednički studij

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Brčkom i Visoka škola računarstva i informatike eMPIRICOM u Tuzli potpisali su ugovore o organizovanju zajedničkih studija prvog ciklusa za sticanje DVOJNE DIPLOME za studijske programe INŽENJERSKA INFORMATIKA i POSLOVNA INFORMATIKA.

Opširnije

 

Cjenovnik - školarina koja pokriva sve troškove studija

Dragi studenti, u želji da Vam studij učinimo finansijski što prihvatljivijim, zadržavajući visok stepen kvaliteta, kreirali smo školarinu koja pokriva sve Vaše troškove tokom studija.

Opširnije

 

Ekvivalencija predmeta i priznavanje industrijskih certifikata

Vjerujemo da su se mnogi od vas već dijelom školovali na drugim visokoškolskim ustanovama. Kod nas se uvažava svako vaše znanje koje je povezano sa našim studijskim programom.

Opširnije

 

Certiport testni centar

Visoka škola eMPIRICA je od 2012. godine ovlašteni Certiport testni centar.

Opširnije
 

Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Lokalna Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Opširnije

 

 

 

 

YouTube kanal

Web Analytics