Aktuelne vijesti

Inspirativna iskustva naše studentice tokom mobilnosti u Ljubljani

Naida Brodlić, studentica treće godine studijskog programa Poslovna informatika na Visokoj školi eMPIRICA u Brčkom podijelila je sa nama svoje impresije nakon povratka sa jednosemestralnog boravka u Erasmus+ studentskoj mobilnosti na Visokoj školi za poslovne nauke u Ljubljani:

"Kažu: "Sve što je lijepo, kratko traje", pa tako se i moj Erasmus+, u slovenskoj prijestolnici Ljubljani, završi.  

Slovenija je u samom srcu Evrope i Slovenci imaju tu sreću da im je zemlja lako dostupna sa koje god strane svijeta da se dođe, ali i obratno. 

Kao studentica eMPIRICE imala sam sreću da tokom ljetnog semestra ak. 2016./2017. godine idem na razmjenu u partnersku Školu za poslovne nauke u Ljubljani, a ono što je najbitnije jeste to što su svi predmeti koje sam slušala i polagala u Ljubljani priznati na eMPIRICI kroz kreditnu mobilnost studenata. Dakle, nema onog straha - joj da li ću izgubiti pola godine, godinu na svom fakultetu zbog razmjene. Ne, nećete, jer cilj Erasmus+ programa mobilnosti nije da vas unazadi, već da podstakne mlade ljude na obrazovanje, širenje vidika, upoznavanja novih kultura i još mnogo toga. 

Šta sam dobila ovom Erasmus+ razmjenom? 

1. Veće šanse za posao! 

Studiranje 'vani' je više od samog promoviranja akademskog obrazovanja i razvijanja ličnosti, jer imati u CV-ju i obrazovanje van BiH je veliki plus kod poslodavaca, ali i samih kandidata. Također, studij u inostranstvu je poseban kako bi studentima 'otvorio oči' i omogućio im da vide kako je živjeti u razvijenijim zemljama od naše. 

2. Drugačiji način studiranja! 

Iskusila sam novi načini rada i razvila nove sposobnosti, pobijedila nove izazove i riješila nove probleme. Kao student, mogla sam birati predavanja/kurseve koja ću posjećivati u toku semestra i koje ispite ću polagati. To nudi lakše raspoređivanje vremena i obaveza, a sistem je vrlo fleksibilan i od posebne koristi za studente koji rade. 

3. Najbolji način da se nauči strani jezik! 

Ne postoji bolji i učinkovitiji način za učenje stranog jezika, od samog boravka u toj državi. Svakodnevno okruženje te jednostavno 'primora' da naučiš jezik tog područja. Jezične barijere ne bi smjele biti problem za prijavu na ovakve programe, kao što je Erasmus+. Meni lično nije trebalo mnogo vremena da se prilagodim životu u Ljubljani, posebno uz činjenicu da je jezik vrlo sličan našem. Dvije sedmice su bile dovoljne da se upoznam sa gradom, naučim nešto slovenačkog jezika, ali i da se naviknem na nove uslove života. Studirala sam na slovenačkom jeziku, živjela u jednom od studentskih domova, te sam se upoznala i sprijateljila sa ljudima iz različitih zemalja (Slovenija, Indija, Nepal, Balkanske zemlje, i dr.). Studentice Visoke škole za poslovne nauke u Ljubljani (koje u sklopu svog školovanja obavljaju praksu za rad sa strancima) su se brinule oko organizacija različitih društvenih događaja: partya, zajedničkog učenja slovenačkog jezika, putovanja,...  

4. Prilika da putuješ! 

Na raspolaganju su mi bile raznolike mogućnosti: putovanja sa prijateljima, samostalna putovanja, putovanja koja organizuje Erasmus Student Network Ljubljana,... Praznici i vikendi su mi dopuštali da putujem i upoznam samu Sloveniju, ali i mnoge druge države (Italiju, Austriju,...). Tako to ide, kada se jednom domogneš Evrope i shvatiš da oni ne tretiraju granice kao mi - vrijeme je da se Šengen osjeti punim plućima. A mene i moje prijatelje ništa nije moglo sputati da za vikend npr. skoknemo na krstarenje do Venecije za 30€. Postoje i jeftini letovi u druge države, a sve je to moguće uz Erasmus+ stipendiju, koja je meni omogućila da putujem i živim bez 'brojanja svakog centa'. :)  

5. Sticanje novih prijatelja! 

To je najbolji dio Erasmusa. Prijatelji. Ljudi. Poznanici. Budući poslovni saradnici. Možda i budući životni partneri, ko zna? Upoznala sam ljude koji žive u Sloveniji, kao i veliki broj drugih internacionalnih studenata, koji tamo studiraju kao što sam i ja.   

6. Nove kulture i običaji! 

Kulturološke razlike su mnogo više od razlika u jeziku, hrani, izgledu, to je i percepcija, vjerovanje, način života,... Vratila sam se kući mnogo više informisana, sa mnogo širom perspektivom o drugim ljudima i kulturama (zamislite slušati osobu iz Indije koja govori o svojoj kulturi). Studij mi je omogućio da proširim svoje znanje i razumijevanje međunarodnih, političkih, ekonomskih i drugih pitanja.   

7. Naučite nešto novo o sebi! 

Naučiš biti odgovoran i brinuti se o sebi. Zahvalna sam na tome što sam bila izložena drugim načinima razmišljanja i življenja. Sada imam mnogo novih ideja i perspektiva o sebi i svojoj kulturi, shvatila sam šta mi odgovara a šta ne, i na taj način obogatila svoje životno iskustvo.  

Kolege studenti, prijavom na Erasmus+, samo ste na dobitku, nikako na gubitku!", završava priču o svom Erasmus+ iskustvu naša studentica Naida.

I za kraj, nekoliko slika....

 

 

Upis studenata

Dragi budući studenti,

Sada ste u jako značajnoj fazi svog života, odlučujete o svojoj budućnosti odabirom institucije i programa studiranja, što će vam umnogome odrediti cijeli životni put i profesionalni uspjeh.

Opširnije

 

Zašto odabrati studij na Visokoj školi eMPIRICA

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA nudi zaista jedinstvene studijske programe u BiH i visoko kvalitetan pristup obrazovnom procesu, u kojem se zahtjevi i potrebe studenta nalaze u fokusu.

Opširnije

 

Glavnih 10

Deset razloga koji će Vas opredijeliti za studij na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA

Opširnije

 

Dvojna diploma – zajednički studij

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Brčkom i Visoka škola računarstva i informatike eMPIRICOM u Tuzli potpisali su ugovore o organizovanju zajedničkih studija prvog ciklusa za sticanje DVOJNE DIPLOME za studijske programe INŽENJERSKA INFORMATIKA i POSLOVNA INFORMATIKA.

Opširnije

 

Cjenovnik - školarina koja pokriva sve troškove studija

Dragi studenti, u želji da Vam studij učinimo finansijski što prihvatljivijim, zadržavajući visok stepen kvaliteta, kreirali smo školarinu koja pokriva sve Vaše troškove tokom studija.

Opširnije

 

Ekvivalencija predmeta i priznavanje industrijskih certifikata

Vjerujemo da su se mnogi od vas već dijelom školovali na drugim visokoškolskim ustanovama. Kod nas se uvažava svako vaše znanje koje je povezano sa našim studijskim programom.

Opširnije

 

Certiport testni centar

Visoka škola eMPIRICA je od 2012. godine ovlašteni Certiport testni centar.

Opširnije
 

Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Lokalna Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Opširnije

 

 

 

 

YouTube kanal

Web Analytics