Aktuelne vijesti

Održan Sat kodiranja u Tuzli i Brčkom

Živimo u svijetu u kom smo okruženi tehnologijama. Znamo da, bez obzira na polje za koje se naši mladi odluče, njihove šanse za uspjeh će umnogome zavisiti od njihovog razumijevanja kako tehnologije funkcionišu.

Zbog toga se Visoka škola eMPIRICA, treću godinu za redom, priključila najvećem obrazovnom događaju u historiji - Satu kodiranja (Hour of Code), koji se održava u toku sedmice edukacije o računarskim naukama (05.-11. decembra 2016. godine), a koji organizuje neprofitna organizacija Code.org.

Tokom 08. i 09. decembra smo u svijet kodiranja u Brčkom i Tuzli uveli 300 učenika osnovnih i srednjih škola i studenata. Učenici Tehničke škole i Ekonomske škole iz Brčkog, OŠ „Sjenjak“, OŠ „Tušanj“, Gimnazije „Meša Selimović“, Gimnazije „Ismet Mujezinović“ i Elektrotehničke škole iz Tuzle, studenti Univerziteta u Banja Luci, Univerziteta u Novom Sadu i studenti eMPIRICE okušali su se tokom našeg Sata kodiranja u računarskim naukama.

eMPIRICA HoC instruktori su najmlađe polaznike Sata kodiranja podučili osnovama kodiranja kroz igru i zabavu. Dječaci su uživali učeći programirati u Minecraft tutorijalu, a djevojčice su svoje prve korake u kodiranju napravile u novom tutorijalu Moana, sa likovima iz najnovijeg Disney crtanog filma. Ovi tutorijali ne zahtijeva nikakvo prethodno znanje i savršen su uvod u računarske nauke za mlađe osnovnoškolce.

Učenici srednjih škola na Satu kodiranja razvijali su programerske vještine u Scratch programskom jeziku, koji je ujedno i online zajednica, u kom mogu programirati i dijeliti interaktivne medije kao što su priče, igre i animacije. Kreiranje u Scratch-u pomaže im da uče kreativno razmišljati, sarađivati i sistemski zaključivati.

IT napredniji srednjoškolci i studenti rješavali su projektni zadatak u programskom jeziku Python, koji je dinamički programski jezik opšte namjene. Njegova filozofija dizajna naglašava čitljivost koda, a njegova sintaksa omogućava programerima da izraze koncepte u manje linija koda nego što bi bilo moguće u jezicima kao što su C ++ i Java.

U veseloj i radnoj atmosferi učesnici Sata kodiranja u Brčkom i Tuzli napravili su svoje prve korake u svijetu programiranja, ili usavršili svoje znanje u ovoj oblasti, družili se sa vršnjacima, osvojili HoC certifikate i nagrade.

 

 

 

 

 

Upis studenata

Dragi budući studenti,

Sada ste u jako značajnoj fazi svog života, odlučujete o svojoj budućnosti odabirom institucije i programa studiranja, što će vam umnogome odrediti cijeli životni put i profesionalni uspjeh.

Opširnije

 

Zašto odabrati studij na Visokoj školi eMPIRICA

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA nudi zaista jedinstvene studijske programe u BiH i visoko kvalitetan pristup obrazovnom procesu, u kojem se zahtjevi i potrebe studenta nalaze u fokusu.

Opširnije

 

Glavnih 10

Deset razloga koji će Vas opredijeliti za studij na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA

Opširnije

 

Dvojna diploma – zajednički studij

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Brčkom i Visoka škola računarstva i informatike eMPIRICOM u Tuzli potpisali su ugovore o organizovanju zajedničkih studija prvog ciklusa za sticanje DVOJNE DIPLOME za studijske programe INŽENJERSKA INFORMATIKA i POSLOVNA INFORMATIKA.

Opširnije

 

Cjenovnik - školarina koja pokriva sve troškove studija

Dragi studenti, u želji da Vam studij učinimo finansijski što prihvatljivijim, zadržavajući visok stepen kvaliteta, kreirali smo školarinu koja pokriva sve Vaše troškove tokom studija.

Opširnije

 

Ekvivalencija predmeta i priznavanje industrijskih certifikata

Vjerujemo da su se mnogi od vas već dijelom školovali na drugim visokoškolskim ustanovama. Kod nas se uvažava svako vaše znanje koje je povezano sa našim studijskim programom.

Opširnije

 

Certiport testni centar

Visoka škola eMPIRICA je od 2012. godine ovlašteni Certiport testni centar.

Opširnije
 

Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Lokalna Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Opširnije

 

 

 

 

YouTube kanal

Web Analytics