Aktuelne vijesti

NAJAVLJUJEMO - Sat kodiranja u Brčkom i Tuzli

Živimo u svijetu u kom smo okruženi tehnologijama. Znamo da, bez obzira na polje za koje se naši mladi odluče, njihove šanse za uspjeh će umnogome zavisiti od njihovog razumijevanja kako tehnologije funkcionišu.

Zbog toga se Visoka škola eMPIRICA i ove godine priključuje najvećem obrazovnom događaju u historiji - Satu kodiranja (Hour of Code), koji će se održati u toku sedmice edukacije o računarskim naukama (05.-11. decembra 2016. godine), a koji organizuje neprofitna organizacija Code.org. Prošle godine se u jednoj sedmici više od 100 miliona učenika i studenata širom svijeta oprobalo u računarskim naukama.

Naš Sat kodiranja, koji organizujemo za učenike i studente već treću godinu, je poruka da je Visoka škola eMPIRICA spremna da podučava u ovim fundamentalnim vještinama 21. vijeka. Kako bismo povećali broj programerskih aktivnosti, želimo da učinimo naš Sat kodiranja još većim, te ga ove godine organizujemo za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i studente, u Brčkom i Tuzli.

 

Neka naši učenici i  studenti postanu dio globalnog događaja - Sata kodiranja, koji Visoka škola eMPIRICA organizuje u Tuzli, u četvrtak, 08.12.2016. godine, i u Brčkom u petak, 09.12.2016. godine, prema sljedećem rasporedu:

Tuzla:

 • 09:00-10:00     učenici Osnovne škole "Sjenjak"
 • 10:00-11:00     učenici Osnovne škole "Tušanj"
 • 11:00-12:00     učenici Gimnazije "Meša Selimović"
 • 12:30-13:30     učenici Elektrotehničke škole Tuzla
 • 13:30-14:30     studenti Visoke škole eMPIRICA
 • 14:30-15:30     studenti Visoke škole eMPIRICA i drugih IT fakulteta u Tuzli

 Brčko:

 • 10:00-11:00     učenici srednjih škola
 • 11:00-12:00     učenici srednjih škola 
 • 12:00-13:00     učenici srednjih škola
 • 13:00-14:00     studenti Visoke škole eMPIRICA
 • 14:00-15:00     studenti Visoke škole eMPIRICA i drugih IT fakulteta u Brčkom
   

Naši instruktori će najmlađe polaznike Sata kodiranja u Tuzli podučiti osnovama kodiranja kroz igru i zabavu. Dječaci će uživati učeći programirati u  Minecraft Hour of Code Designer tutorijalu, koji omogućava kodiranje pravila Minecraft svijeta. Svaki od njih će “kodirati” jedinstven doživljaj ove popularne igrice i podijeliti ga sa prijateljima. Djevojčice će svoje prve korake u kodiranju napraviti u novom tutorijalu Moana: Wayfinding with Code, sa likovima iz najnovijeg Disney filma Moana! Učeći osnove kodiranje, pomoći će Moani da otkrije novi svijet putujući okeanom i da se izbori sa slatkim ali prijetećim Kakomorama. Ovi tutorijali ne zahtijeva nikakvo prethodno znanje i bit će savršen uvod u računarske nauke za naše mlađe osnovnoškolce. 

Učenici srednjih škola u Brčkom i Tuzli će razvijati programerske vještine u Scratch programskom jeziku, koji je ujedno i online zajednica, u kom mladi mogu programirati i dijeliti interaktivne medije kao što su priče, igre i animacije s drugima širom svijeta. Kreiranje u Scratch-u pomaže im da uče kreativno razmišljati, sarađivati i sistemski zaključivati.

IT napredniji srednjoškolci i studenti IT fakulteta, iz Brčkog i Tuzle, rješavat će projektni zadatak u programskom jeziku Phyton, koji je dinamički programski jezik opšte namjene. Njegova filozofija dizajna naglašava čitljivost koda, a njegova sintaksa omogućava programerima da izraze koncepte u manje linija koda nego što bi bilo moguće u jezicima kao što su C ++ i Java.

Osim prethodno dogovorenog učešća učenika osnovnih i srednjih škola, ove godine smo omogućili i individualne prijave srednjoškolaca i studenata IT fakulteta, iz Brčkog i Tuzle, a online prijava preko naše web stranice će biti dostupna od iduće sedmice.

Svako će imati koristi ako nauči osnove kodiranja - ovo je prilika da zajedno promijenimo budućnost obrazovanja u računarskim naukama.

Ovako smo se družili na Satu kodiranja prošle godine na Visokoj školi eMPIRICA u Brčkom i Tuzli:

Više o ovom globalnom događaju možete pročitati OVDJE.

Upis studenata

Dragi budući studenti,

Sada ste u jako značajnoj fazi svog života, odlučujete o svojoj budućnosti odabirom institucije i programa studiranja, što će vam umnogome odrediti cijeli životni put i profesionalni uspjeh.

Opširnije

 

Zašto odabrati studij na Visokoj školi eMPIRICA

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA nudi zaista jedinstvene studijske programe u BiH i visoko kvalitetan pristup obrazovnom procesu, u kojem se zahtjevi i potrebe studenta nalaze u fokusu.

Opširnije

 

Glavnih 10

Deset razloga koji će Vas opredijeliti za studij na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA

Opširnije

 

Dvojna diploma – zajednički studij

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Brčkom i Visoka škola računarstva i informatike eMPIRICOM u Tuzli potpisali su ugovore o organizovanju zajedničkih studija prvog ciklusa za sticanje DVOJNE DIPLOME za studijske programe INŽENJERSKA INFORMATIKA i POSLOVNA INFORMATIKA.

Opširnije

 

Cjenovnik - školarina koja pokriva sve troškove studija

Dragi studenti, u želji da Vam studij učinimo finansijski što prihvatljivijim, zadržavajući visok stepen kvaliteta, kreirali smo školarinu koja pokriva sve Vaše troškove tokom studija.

Opširnije

 

Ekvivalencija predmeta i priznavanje industrijskih certifikata

Vjerujemo da su se mnogi od vas već dijelom školovali na drugim visokoškolskim ustanovama. Kod nas se uvažava svako vaše znanje koje je povezano sa našim studijskim programom.

Opširnije

 

Certiport testni centar

Visoka škola eMPIRICA je od 2012. godine ovlašteni Certiport testni centar.

Opširnije
 

Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Lokalna Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Opširnije

 

 

 

 

YouTube kanal

Web Analytics