Aktuelne vijesti

Uspješno organizovan Prvi Oracle Academy dan u BiH

Prvi Oracle Academy dan u Bosni i Herzegovini održan  je na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Tuzli u srijedu 26.10.2016. godine. Organizovan je u saradnji tvrtke Oracle i članica Oracle Academy programa iz Tuzle: Visoke škole eMPIRICA i Mješovite srednje elektrotehničke škole Tuzla, a uz podršku Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona. 

 

Prvi Oracle Academy dan u BiH otvorio je premijer Tuzlanskog kantona gosp. Bego Gutić, koji je svoje izlaganje započeo konstatacijom da se radi o jedinstvenom IT događaju u Bosni i Hercegovini. „Današnji Oracle Academy dan dokazuje da smo mi u Tuzlanskom kantonu svjesni važnosti i okrenuti obrazovanju IT stručnjaka, vođeni činjenicom da su oni najtraženiji kadrovi na tržištima rada u BiH i cijelom svijetu i da se danas svaka privredna grana oslanja na upotrebu informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Drago nam je vidjeti da uz eMPIRICU i dvije naše javne institucije sudjeluju u organizaciji i provedbi ovih aktivnosti“, rekao je premijer Gutić, te dodao: “Ovo je veoma važan dan za Tuzlu i TK kada su u pitanju IT tehnologije. Znamo da je u ovom trenutku potreba za IT stručnjacima na tržištu veoma velika, ogromna i čuli smo danas da se niti jedan IT stručnjak ne nalazi na evidencijama za zapošljavanje. Također, svjesni smo činjenice da EU ima potrebu za ovim kadrom, tako da je nama bitno i važno da smo se ovdje okupili. Imamo predstavnike gotovo svih škola iz našeg kantona, predstavnike Pedagoškog zavoda, predstavnike Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, te na ovaj način pokušavamo IT tehnologiju promovirati u Tuzlanskom kantonu. Mi smo shvatili da obrazovanje nije trošak, nego dobra investicija i u svakom slučaju, svi ovakvi dobri projekti će imati podršku i Vlade kantona i Pedagoškog zavoda.”

Glavni direktor Oracle BiH, gosp. Amer Hadžikadić je u izjavi za medije istakao: “Skup je fantastičan. Došli su zaista ljudi koji mogu napraviti neku razliku u sferi obrazovanja. Potrebno je da krenemo mlade osobe pripremati za industriju kako bi naša ekonomija dobila benefite od našeg školstva. Ono što smo spomenuli na uvodnom obraćanju jeste da studenti koji su već tu znaju šta žele biti,  ali da pored toga, moramo toj djeci ukazati šta oni mogu da rade, koje su njihove obaveze, šta je to lijepo što mogu iskoristiti sa studija. Isto tako, moramo se vratiti u srednje škole, pa čak i u osnovne, da ih usmjerimo prema IT-u. To je oblast koja je stvarno ogromna, koja ima jako puno mogućnosti, velika je potražnja, samim time i jako plaćena. Ne mogu obećati, ali sam poprilično siguran da oni koji odaberu tu struku mogu svoju egzistenciju i egzistenciju svoje porodice izuzetno dobro da obezbijede.”

Skup je organizovan u dvije, tematski odvojene sesije: prva je bila namijenjena profesorima i nastavnicima informatike u srednjim i osnovnim školama, a druga studentima studijskih programa u oblasti računarstva i informatike. Interes i odaziv i jedne i druge grupe učesnika je bio izvanredan, tako da su učešće uzeli profesori i nastavnici iz 25 srednjih i osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona, studenti Univerziteta u Tuzli, studenti Sarajevo School of Science and Technology iz Sarajeva, Evropskog univerziteta Kallos iz Tuzle i studenti Visoke škole eMPIRICA iz Brčkog i Tuzle, ukupno 100 učesnika.

Predavači na skupu bili su IT stručnjaci i lideri iz Velike Britanije, SAD, Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH, među kojima svakako treba istaći: 

  • direktora Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet, 
  • glavnog direktora Oracle BiH,
  • voditelja programa Oracle Academy, Oracle Hrvatska,
  • dekana Visoke škole za primijenjeno računarstvo Algebra iz Zagreba,
  • predstavnike kompanija Info Studio d.o.o. Sarajevo, Gauss Geoinformation Systems, IN2 informacijski inženjering, PING d.o.o, Oracle, CORE d.o.o.

i mnoge druge.

 

Na kraju je održan i okrugli sto na temu „Nastava informatike, novi tehnološki trendovi i novi oblici poučavanja – kako održati kurikulum suvremenim a predavanja zanimljivim“, kojeg su moderirali predstavnici Pedagoškog zavoda Tuzla i voditelj programa Oracle Academy, Oracle Hrvatska gosp. Darko Jureković.

Da podsjetimo, Oracle Academy je globalni edukacijski program prisutan u više od 145 zemalja širom svijeta, koji nudi mogućnosti unaprijeđenja znanja, razvoja vještina i inovacija u oblasti računarskih i informatičkih tehnologija. Ovaj obrazovni program pruža članicama pristup vrhunskim tehnologijama, programima i materijalima za učenje kreiranim od strane eksperata, treninzima te ostalim resursima, istovremeno razvijajući vještine važne za IT karijeru kao što su rješavanje problema, saradnja i razvijanje kritičkog razmišljanja kroz razne sadržaje za učenje i samouučenje. Oracle Academy program u BiH okuplja 9 članica.

Više fotografija sa ovog skupa možete pogledati na našoj FB stranici.

Upis studenata

Dragi budući studenti,

Sada ste u jako značajnoj fazi svog života, odlučujete o svojoj budućnosti odabirom institucije i programa studiranja, što će vam umnogome odrediti cijeli životni put i profesionalni uspjeh.

Opširnije

 

Zašto odabrati studij na Visokoj školi eMPIRICA

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA nudi zaista jedinstvene studijske programe u BiH i visoko kvalitetan pristup obrazovnom procesu, u kojem se zahtjevi i potrebe studenta nalaze u fokusu.

Opširnije

 

Glavnih 10

Deset razloga koji će Vas opredijeliti za studij na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA

Opširnije

 

Dvojna diploma – zajednički studij

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Brčkom i Visoka škola računarstva i informatike eMPIRICOM u Tuzli potpisali su ugovore o organizovanju zajedničkih studija prvog ciklusa za sticanje DVOJNE DIPLOME za studijske programe INŽENJERSKA INFORMATIKA i POSLOVNA INFORMATIKA.

Opširnije

 

Cjenovnik - školarina koja pokriva sve troškove studija

Dragi studenti, u želji da Vam studij učinimo finansijski što prihvatljivijim, zadržavajući visok stepen kvaliteta, kreirali smo školarinu koja pokriva sve Vaše troškove tokom studija.

Opširnije

 

Ekvivalencija predmeta i priznavanje industrijskih certifikata

Vjerujemo da su se mnogi od vas već dijelom školovali na drugim visokoškolskim ustanovama. Kod nas se uvažava svako vaše znanje koje je povezano sa našim studijskim programom.

Opširnije

 

Certiport testni centar

Visoka škola eMPIRICA je od 2012. godine ovlašteni Certiport testni centar.

Opširnije
 

Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Lokalna Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Opširnije

 

 

 

 

YouTube kanal

Web Analytics