Aktuelne vijesti

Student Visoke škole eMPIRICA u borbi za polufinale Ericsson takmičenja

Student Visoke škole eMPIRICA Dino Tunjić i Kenan Gutić, student Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, prošli su inicijalnu fazu takmičenja Ericsson Innovation Awards 2016i trenutno se bore za ulazak u polufinale. EIA 2016 pruža priliku studentima iz cijelog svijeta da razviju svoje inovativne ideje u saradnji sa ekspertima iz “Ericssona”, a ove godine tema je „Grad budućnosti“. U polufinale plasirat će se 10 timova i oni će raditi sa dva odabrana “Ericsson” eksperta na razvoju održivog projekta i na biznis planu za svoju  ideju. Četiri tima koja izabere žiri, učestvovaće u EIA 2016 velikom finalu u Stokholmu u Švedskoj. Tim koji pobijedi, osvojiće nagradu u vrijednosti od 25.000 EUR, a drugoplasirani nagradu od 15.000 EUR. Također, polufinalisti će dobiti priliku za praksu ili zaposlenje u kompaniji "Ericsson". 


                   

Ideja sa kojom su Dino i Kenan pristupili projektu jeste sigurnost građana u budućim gradovima, pod nazivom „Safety Drone“.  Najveći problem života u današnjim gradovima jeste sama sigurnost građana, najviše zbog povećanje stope kriminala i nedostatka organa reda na ulicama. Safety Done je projekat kojim se na nekoliko ključnih lokacija u gradu postavljaju bazne stanice sa po nekoliko dronova (malih bespilotnih, automatski navođenih, letjelica) sa HD kamerama. U baznoj stanici dron miruje, ne snima i puni baterije. Prilikom poziva na broj službe za pomoć građanima (nadalje kao primjer broj: 911) dron se aktivira, preuzima GPS (triangulira) lokaciju poziva, te iz najbliže bazne stanice šalje dron (automatski navođen) koji započinje snimanje mjesta događaja te šalje sliku 911 operateru. Dok operater ne zaustavi „operaciju“ dron će pratiti pozivatelja te snimati to područje. Po potrebi operater može poslati više dronova. Svrha je jednostavna - dron će omogućiti uvid u situaciju na terenu, zatim snimke počinitelja, stanje žrtve i slično. Tako će službe pomoći znati kako reagovati, koliko ljudstva i opreme poslati na teren i slično. Osim toga takve letjelice bi mogle smanjiti troškove službenih ograna za podršku iz zraka, stvoriti nova radna mjesta, poboljšati odziv i kvalitet službi za pomoć i slično.

Kako bi prošli u polufinale ovi studenti trebaju podršku. Svoju podršku, odnosno glas njihovom timu i projektu možete dati putem OVOG LINKA.

Potrebno je da kliknete na „Vote for this project“, unesete vašu email adresu, te otvorite link koji vam dođe (od kompanije Ericsson) u inbox/spam folder emaila. Na taj način ćete potvrditi vaš glas, što omogućava regularnost takmičenja.

Upis studenata

Dragi budući studenti,

Sada ste u jako značajnoj fazi svog života, odlučujete o svojoj budućnosti odabirom institucije i programa studiranja, što će vam umnogome odrediti cijeli životni put i profesionalni uspjeh.

Opširnije

 

Zašto odabrati studij na Visokoj školi eMPIRICA

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA nudi zaista jedinstvene studijske programe u BiH i visoko kvalitetan pristup obrazovnom procesu, u kojem se zahtjevi i potrebe studenta nalaze u fokusu.

Opširnije

 

Glavnih 10

Deset razloga koji će Vas opredijeliti za studij na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA

Opširnije

 

Dvojna diploma – zajednički studij

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Brčkom i Visoka škola računarstva i informatike eMPIRICOM u Tuzli potpisali su ugovore o organizovanju zajedničkih studija prvog ciklusa za sticanje DVOJNE DIPLOME za studijske programe INŽENJERSKA INFORMATIKA i POSLOVNA INFORMATIKA.

Opširnije

 

Cjenovnik - školarina koja pokriva sve troškove studija

Dragi studenti, u želji da Vam studij učinimo finansijski što prihvatljivijim, zadržavajući visok stepen kvaliteta, kreirali smo školarinu koja pokriva sve Vaše troškove tokom studija.

Opširnije

 

Ekvivalencija predmeta i priznavanje industrijskih certifikata

Vjerujemo da su se mnogi od vas već dijelom školovali na drugim visokoškolskim ustanovama. Kod nas se uvažava svako vaše znanje koje je povezano sa našim studijskim programom.

Opširnije

 

Certiport testni centar

Visoka škola eMPIRICA je od 2012. godine ovlašteni Certiport testni centar.

Opširnije
 

Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Lokalna Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Opširnije

 

 

 

 

YouTube kanal

Web Analytics