Aktuelne vijesti

Naši studenti stiču praktična ICT znanja i vještine već od prve godine studija

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA aktivno radi na promicanju ICT vještina i kompetencija kod svojih studenata, kroz rješavanje zadataka i problema iz realnog okruženja u okviru nastavnog procesa. Jedna od aktivnosti koje tome doprinose je izrada praktičnih i primjenjivih seminarskih radova, gdje studenti za određenu temu ili problem razvijaju konkretno programsko rješenje. Na taj način se studenti već od prve godine studija podstiču na aktivno učešće u stručnim i razvojnim projektima, motivišu na rješavanje izazova iz prakse i samostalno razvijanje vlastitih interesa.

U okviru predmeta Programiranje na prvoj godini studija, studenti razvijaju programske aplikacije koristeći razvojno okruženje Microsoft Visual Studio 2010 i objektno orijentisani programski jezik VB.NET. Za predmete na drugoj godini studija, Uvod u baze podataka i Upravljanje bazama podataka, zadatak seminarskog rada podrazumijeva dizajniranje i implementaciju baze podataka namjenjene za skladištenje i obradu različitih vrsta podataka. Sa studentima je na navedenim predmetima vrijedno radio nastavnički tim: mr.sci. Asmir Butković - predavač, mag.elektrotehnike Samira Mujkić - asistent, i dipl.ing.el. Dinko Demirović - asistent.

Ovdje su predstavljeni radovi studenata koji su pokazali posebnu inovativnost i originalnost tokom rješavanja svojih programskih zadataka.                                                                                          

Aleksandar Todorović, I. godina, Inženjerska informatika: Implementacija sigurnosnih algoritama

 

 

 

 

Student, Aleksandar Todorović  je odabrao jedno vrlo bitno područje informacijskih tehnologija,  kome se u svijetu posljednjih nekoliko godina posvećuje posebna pažnja, a to je sigurnost podataka odnosno enkripcija podataka, gdje je u okviru projektnog zadatka uspio implementirati nekoliko poznatih enkripcijskih algoritama.

 

 Program omogućava odabir enkripcijskog algoritma (DES, TripleDES, AES) kojom korisnik želi kriptovati svoju poruku, kao i izbor hash funkcije (MD5, SHA-1 i SHA-256) za računanje sažetka poruke. 

 

Eldar Jahić i Robert Biberović, I. godina, Inženjerska informatika: Raspored sati i kalendar nastave

 

 

 

 

 

 

 

 

 Za potrebe organizacije i praćenja nastavnog procesa studenti su razvili softversko rješenje koje omogućava planiranje izvođenja nastave,  održavanja ispitnih rokova i drugih aktivnosti bilo kog tipa obrazovne ustanove.

 

Program na vrlo jednostavan i učinovit način omogućava potpun  uvid u sve nastavne aktivnosti.

 

Stanko Brković, II. godina, Poslovna informatika:

Baza podataka "Stomatologija" 

 

 

Za potrebe programske aplikacije kojom bi se pratio rad jedne stomatološke ordinacije kreirana je baza podatka "Stomatologija" sa svim potrebnim objektima baze podatka.

 

Baza podataka omogućava pohranjivanje i obradu podataka o zaposlenicima, pacijentima, zakazanim terminima, pregledima kao i izdatim lijekovima. Upotrebom jedne ovakve baze podataka značajno bi se ubrzao i pojednostavio rad svih zaposlenih a ujedno bi se poboljšao  kvalitet pružanja stomatoloških usluga.

 
Faruk Salkić, II. godina, Inženjerska informatika: 

Baza podataka "TrainReservations" 

 

 

 "TrainReservations" predstavlja bazu podataka namjenjenu da podrži sistem za online rezervaciju i prodaju domaćih i međunarodnih željezničkih karata, uvid u red vožnje, broj putnika, stanje pojedinih linija, stajališta i slično.

 

 

 

Dario Stevanović, II. godina, Poslovna informatika: 

Baza podataka "TuristickaAgencija"

 

 

 Za praćenje poslovnih procesa koji se odvijaju u jednoj turističkoj agencija kreirana je baza podataka "TuristickaAgencija" koja skladišti podatke o putnicima, ponudama i aranžmanima agencije, daje mogućnost pregleda stanja određenih ponuda, hotela, destinacija, popusta i sično.

 

 

 Natavnički tim:

 

  mr.sci. Asmir Butković       Mag.el. Samira Mujkić     Dipl.eng.el. Dinko Demirović     

Upis studenata

Dragi budući studenti,

Sada ste u jako značajnoj fazi svog života, odlučujete o svojoj budućnosti odabirom institucije i programa studiranja, što će vam umnogome odrediti cijeli životni put i profesionalni uspjeh.

Opširnije

 

Zašto odabrati studij na Visokoj školi eMPIRICA

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA nudi zaista jedinstvene studijske programe u BiH i visoko kvalitetan pristup obrazovnom procesu, u kojem se zahtjevi i potrebe studenta nalaze u fokusu.

Opširnije

 

Glavnih 10

Deset razloga koji će Vas opredijeliti za studij na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA

Opširnije

 

Dvojna diploma – zajednički studij

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Brčkom i Visoka škola računarstva i informatike eMPIRICOM u Tuzli potpisali su ugovore o organizovanju zajedničkih studija prvog ciklusa za sticanje DVOJNE DIPLOME za studijske programe INŽENJERSKA INFORMATIKA i POSLOVNA INFORMATIKA.

Opširnije

 

Cjenovnik - školarina koja pokriva sve troškove studija

Dragi studenti, u želji da Vam studij učinimo finansijski što prihvatljivijim, zadržavajući visok stepen kvaliteta, kreirali smo školarinu koja pokriva sve Vaše troškove tokom studija.

Opširnije

 

Ekvivalencija predmeta i priznavanje industrijskih certifikata

Vjerujemo da su se mnogi od vas već dijelom školovali na drugim visokoškolskim ustanovama. Kod nas se uvažava svako vaše znanje koje je povezano sa našim studijskim programom.

Opširnije

 

Certiport testni centar

Visoka škola eMPIRICA je od 2012. godine ovlašteni Certiport testni centar.

Opširnije
 

Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Lokalna Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Opširnije

 

 

 

 

YouTube kanal

Web Analytics