Aktuelne vijesti

Prva instalacija Cisco WebEx sistema u BiH

Web-konferencijska predavanja iz Slovenije studentima širom BiH

 

Visoka škola eMPIRICA je u februaru 2013. godine realizovala prvo u nizu web-konferencijskih predavanje, gdje su predavači bili eminentni profesori iz Slovenije. Za potrebe ovih predavanja je do jula 2013. godine korišten ARNES-ov (Academic and Research Network of Slovenia) Adobe Connect sistem.

Od oktobra 2013. godine Visoka škola eMPIRICA za potrebe web-konferencijskih predavanja koristi  vlastiti sistem Cisco WebEx, koji je po prvi puta dostupan na nekoj visokoškolskoj ustanovi u BiH kao vlastiti servis. Radi se o jedinoj instalaciji WebEx sistema na području BiH do sada. O kakvom rješenju je riječ govori i podatak da Cisco ubraja WebEx u top-pet svojih proizvoda i rješenja. S obzirom da studenti eMPIRICE već imaju iskustva u web-konferencijskim predavanjima, prelazak na novo tehnološko rješenje koje koristi preko 3.000.000 korisnika u svijetu nije im predstavljalo problem, a sama usluga je značajno unaprijeđena.

Dijeljene aplikacija tokom web-konferencijskog predavanja

Mogućnosti koje WebEx pruža svojim korisnicima uključuje podršku za održavanje sastanka, predavanja, treninga (prijenos videa i zvuka između učestvujućih strana u realnom vremenu), zatim omogućava zajednički rad, dijeljenje prezentacija, aplikacija i drugih sadržaja između učesnika koji se nalaze na različitim lokacijama i koji koriste različite uređaje, budući da je za korisnike u pokretu dostupna i mobilna aplikacija WebEx-a (m-learning). Virtualnoj WebEx učionici redovni studenti eMPIRICE pristupaju iz učionice u Brčkom, a studenti na daljinu se uključuju sa svojih lokacija – od kuće ili posla, iz raznih gradova BiH.Tokom realizacije web-konferencijskih predavanja učesnik, koji se u WebEx terminologiji naziva host-om (obično profesor), ima kontrolu u kreiranoj virtualnoj učionici u pogledu davanja dozvole za prisustvo ili prava riječi učesnicima koji sudjeluju u konferenciji (studenti). WebEx također omogućava da i drugi učesnici konferencije preuzimaju kontrolu nad aplikacijama u cilju prezentiranja nekog rada ili rješavanja određenih zadataka (studenti - prezenteri). Jedna od značajnih mogućnosti WebEx-a je snimanje web-konferencijskih predavanja tako da studenti koji nisu u mogućnosti da prisustvuju predavanjima u zakazano vrijeme mogu kasnije pogledati snimak predavanja.

Zajednički rad na kodu tokom web-konferencijskog predavanja

Visoka škola eMPIRICA ima dogovorenu dugoročnu saradnju sa eminentnim profesorima sa Univerziteta u Mariboru, Visoke šole za poslovne vede iz Ljubljane i Tehničkog univerziteta u Grazu, te vrhunskim ICT stručnjacima iz Hrvatske, Slovenije i SAD-a, sa ciljem da svojim studentima obezbijedi pristup savremenim iskustvima u ICT oblasti i podučavanje od strane svjetski priznatih predavača i stručnjaka. WebEx je samo jedno od naprednih rješenja za podršku e-učenju koji se na eMPIRICI koriste u tu svrhu. U nastavi na Visokoj školi eMPIRICA koriste se i druge obrazovne tehnologije zasnovane na ICT-u, od kojih je najznačajnija upotreba LMS/LCMS sistema za e-učenje putem Interneta pod nazivom e-campus, koji omogućava razvoj i isporuku multimedijalnih, interaktivnih obrazovnih sadržaja kao i kreiranje naprednog virtualnog obrazovnog okruženja za podršku e-učenju (www.ecampus.ba), te vlastiti YouTube kanal za isporuku video-baziranih obrazovnih sadržaja.

Web-konferencijsko predavanja dr.sci. Sebastiana Lahajnara iz Ljubljane za studente u BiH

Upis studenata

Dragi budući studenti,

Sada ste u jako značajnoj fazi svog života, odlučujete o svojoj budućnosti odabirom institucije i programa studiranja, što će vam umnogome odrediti cijeli životni put i profesionalni uspjeh.

Opširnije

 

Zašto odabrati studij na Visokoj školi eMPIRICA

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA nudi zaista jedinstvene studijske programe u BiH i visoko kvalitetan pristup obrazovnom procesu, u kojem se zahtjevi i potrebe studenta nalaze u fokusu.

Opširnije

 

Glavnih 10

Deset razloga koji će Vas opredijeliti za studij na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA

Opširnije

 

Dvojna diploma – zajednički studij

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Brčkom i Visoka škola računarstva i informatike eMPIRICOM u Tuzli potpisali su ugovore o organizovanju zajedničkih studija prvog ciklusa za sticanje DVOJNE DIPLOME za studijske programe INŽENJERSKA INFORMATIKA i POSLOVNA INFORMATIKA.

Opširnije

 

Cjenovnik - školarina koja pokriva sve troškove studija

Dragi studenti, u želji da Vam studij učinimo finansijski što prihvatljivijim, zadržavajući visok stepen kvaliteta, kreirali smo školarinu koja pokriva sve Vaše troškove tokom studija.

Opširnije

 

Ekvivalencija predmeta i priznavanje industrijskih certifikata

Vjerujemo da su se mnogi od vas već dijelom školovali na drugim visokoškolskim ustanovama. Kod nas se uvažava svako vaše znanje koje je povezano sa našim studijskim programom.

Opširnije

 

Certiport testni centar

Visoka škola eMPIRICA je od 2012. godine ovlašteni Certiport testni centar.

Opširnije
 

Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Lokalna Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Opširnije

 

 

 

 

YouTube kanal

Web Analytics