Aktuelne vijesti

Videokonferencijska predavanja iz Maribora

Na eMPIRICI održano prvo u nizu web videokonferencijskih predavanja za studente

Snimak dijela predavanja na daljinu možete pogledati OVDJE.

U utorak 26.02.2013. godine Visoka škola eMPIRICA  je realizovala prvo u nizu web videokonferencijskih predavanje za svoje studente, što je ujedno bilo i prvo predavanje na daljinu ovog oblika realizovano na nekoj visokoškolskoj ustanovi u Brčkom. Predavanje je održao ugledni profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Univerziteta u Mariboru prof.dr. Matjaž Debevc koji je gost-profesor i na brojnim slovenačkim i evropskim univerzitetima, a kojeg je od ovog semestra angažovala Visoka škola eMPIRICA za izvođenje nastave na  predmetu Algoritmi i strukture podataka. O kakvom stručnjaku je riječ govori i podatak da je do sada učestvovao na 55 naučno-istraživačkih projekata iz oblasti računarstva i automatike i objavio više od 400 publikacija.

Predavanje je putem Interneta održano pomoću software-skog alata Adobe Connect koji pruža niz pogodnosti za održavanje web videokonferencijskih predavanja. Profesor Debevc je za potrebe  izvođenja nastave kreirao virtualnu učionicu u kojoj je imao potpunu kontrolu nad učesnicima u pogledu davanja prava na riječ i dijeljenja desktopa i aplikacija. Virtualnoj  učionici su mogli pristupiti svi studenti I. godine studijskog programa Inženjerska informatika, redovni studenti koji su se nalazili u učionici Visoke škole eMPIRICA u Brčkom, kao i studenti na daljinu sa svojih lokacija – od kuće ili sa posla. Svi učesnici ovog videokonferencijskog predavanja su mogli vidjeti i čuti profesora i studente iz učionice, te su mogli međusobno komunicirati govorom i tekstualnim porukama u realnom vremenu. Tokom održavanja nastave na daljinu profesor Debevc je korištenjem raznih mogućnosti alata Adobe Connect uspješno izlagao gradivo i uspostavljao interakciju sa studentima. Korištenjem opcije Desktop Sharing studenti su mogli, zajedno sa video i audio prikazom profesora, pratiti njegovu prezentaciju kao i njegov rad u drugim aplikacijama koje je pokretao u cilju objašnjenja gradiva. Svi studenti su imali mogućnost da usmeno ili putem chat-a postave pitanja i iskažu mišljenje. Za procjenu nivoa znanja studenata ali i njihovog praćenja predavanja profesor je koristio mogućnost Adobe Connect-a za postavljanje pitanja u formi ankete, gdje su studenti na postavljena pitanja imali ponuđene odgovore a profesor je automatski dobivao povratnu informaciju o rezultatima odgovaranja studenata.

Cijelo web videokonferencijsko predavanje je snimljeno i  može se ponovno pogledati na Internetu, što je jako korisno za naše studente na daljinu koji zbog poslovnih obaveza nisu bili u mogućnosti da nam se pridruže u zakazanom terminu predavanja. Po završetku predavanja studenti u Brčkom su bili puni utisaka a neke su podjelili i sa nama. Najviše ih je impresionirao ovaj, za njih novi način izvođenja nastave, koji im je bio jako zanimljiv iako predmetno gradivo nije bilo lagano. Posebno su bili zadovoljni činjenicom da svoja znanja stiču od profesora kakav je prof. Debevc koji je veliku pažnju posvetio praktičnoj primjeni gradiva kroz razne primjere u čije rješavanje su se mogli i sami uključiti i diskutovati ih.

Visoka škola eMPIRICA ima dogovorenu dugoročnu saradnju i sa drugim eminentnim profesorima sa Univerziteta u Mariboru i Tehničkog univerziteta u Grazu, te vrhunskim ICT stručnjacima iz Hrvatske i SAD-a, sa ciljem da svojim studentima obezbijedi pristup savremenim iskustvima u ICT oblasti i podučavanje od strane svjetski priznatih predavača i stručnjaka.  

Upis studenata

Dragi budući studenti,

Sada ste u jako značajnoj fazi svog života, odlučujete o svojoj budućnosti odabirom institucije i programa studiranja, što će vam umnogome odrediti cijeli životni put i profesionalni uspjeh.

Opširnije

 

Zašto odabrati studij na Visokoj školi eMPIRICA

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA nudi zaista jedinstvene studijske programe u BiH i visoko kvalitetan pristup obrazovnom procesu, u kojem se zahtjevi i potrebe studenta nalaze u fokusu.

Opširnije

 

Glavnih 10

Deset razloga koji će Vas opredijeliti za studij na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA

Opširnije

 

Dvojna diploma – zajednički studij

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Brčkom i Visoka škola računarstva i informatike eMPIRICOM u Tuzli potpisali su ugovore o organizovanju zajedničkih studija prvog ciklusa za sticanje DVOJNE DIPLOME za studijske programe INŽENJERSKA INFORMATIKA i POSLOVNA INFORMATIKA.

Opširnije

 

Cjenovnik - školarina koja pokriva sve troškove studija

Dragi studenti, u želji da Vam studij učinimo finansijski što prihvatljivijim, zadržavajući visok stepen kvaliteta, kreirali smo školarinu koja pokriva sve Vaše troškove tokom studija.

Opširnije

 

Ekvivalencija predmeta i priznavanje industrijskih certifikata

Vjerujemo da su se mnogi od vas već dijelom školovali na drugim visokoškolskim ustanovama. Kod nas se uvažava svako vaše znanje koje je povezano sa našim studijskim programom.

Opširnije

 

Certiport testni centar

Visoka škola eMPIRICA je od 2012. godine ovlašteni Certiport testni centar.

Opširnije
 

Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Lokalna Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Opširnije

 

 

 

 

YouTube kanal

Web Analytics