POČETNA

O studiranju


Studijski programi i načini studiranja

O eMPIRICI

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA je osnovana 2012. godine u Brčkom. Organizuje nastavu na dva studijska programa: Inženjerska informatika i Poslovna informatika. Pročitajte više  

Dobrodošli na našu web stranicu

Cijenjeni studenti, poštovani roditelji,

U svakom društvu visokoškolske ustanove su akademske zajednice slobodnih pojedinaca – nastavnika, istraživača i studenata i  predstavljaju najprogresivniji dio društva. Na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA stremimo visokom kvalitetu, upostavljamo kriterije kreiranja produktivne budućnosti, omogućavamo mladim ljudima sticanje znanja koja će biti  adekvatno valorizirana u bosansko-hercegovačkom i evropskom društvu, te se trudimo podići konkurentnost u okruženju, povezujući biznis sa naukom i obrazovanjem. Dvojne BiH-SLO diplome, naučna znanja i stručne vještine, te edukacija u oblasti priznatih industrijskih certifikata, koje naši studenti stiču na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA omogućava im da zaposlenje biraju u Bosni i Hercegovini, zemljama regiona, kao i zemljama Evropske Unije i širom svijeta.

Mi školujemo studente za najtraženija zanimanja na tržištu rada. 90% naših diplomanata je zaposleno u struci, značajan broj njih se zaposlilo u IT kompanijama u kojima su boravili na praktičnom obrazovanju tokom studija, a također značajan broj njih radi za strane IT kompanije. Neki od naših diplomanata su nastavili studij na II. ciklusu.

Opširnije

Informacije za strane studente u programima mobilnosti

Viza

Strani student koji dolaze iz određenih zemalja moraju pribaviti vizu kako bi mogli studirati u Bosni i Hercegovini.

Studenti koji dolaze iz dole navedenih zemalja ne trebaju vizu za boravak u BiH, pod uslovom da on nije duži od 90 dana:

Albanija, Andora, Argentina,  Australija, Austrija, Belgija, Brazil, Bruneji, Bugarska, Crna Gora, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Gvatemala, Holandija, Honduras, Hrvatska, Irska, Island, Izrael, Italija, Japan, Kanada, Katar, Kipar, Koreja - Republika, Kostarika, Kuvajt, Letonija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Mađarska, Makedonija, Malezija, Malta, Malteški red, Meksiko, Monako, Nikaragva, Novi Zeland, Norveška, Njemačka, Panama, Paragvaj, Poljska, Portugal, Rumunija, Salvador, San Marino, Singapur, Sjedinjene Američke Države, Slovačka, Slovenija, Srbija, Španija, Švedska, Švajcarska, Turska,  UK Velike Britanije i Sjeverne Irske, Urugvaj, Vatikan, Venecuela.

Za period duži od 90 dana student su dužni da apliciraju za vizu (Viza D).

Potencijalni student treba da pošalje svu neophodnu dokumentaciju navedenu ovdje kako bi Visoka škola eMPIRICA izdala Pozivno pismo koje je neophodno za aplikaciju za vizu potrebnu za dugoročni boravak u BiH (Viza D): 

 1. Kopija pasoša (prva stranica sa svim podacima) koji važi najmanje 2 godine,
 2. Uvjerenje da se protiv studenta ne vodi krivični postupak,
 3. Uvjerenje o nekažnjavanju,
 4. Dokaz o zvanju/diploma – diploma srednje škole,
 5. Izjava u pisanoj formi koju su potpisali oba roditelja ili pravni staratelj; samo u slučaju da je student maloljetan.

Ovi dokumenti trebaju da se skeniraju i pošalju na e-mail adresu Visoke škole eMPIRICA Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. .

Kada je Pozivno pismo spremno, Visoka škola eMPIRICA će ga poslati studentu, zajedno sa ostalim dokumentima potrebnim za apliciranje za vizu D.

Kada  ga student preuzme, on/ona trebaju da kontaktiraju ambasadu BiH u svojoj zemljii – ili u susjednoj zemlji ukoliko ambasada ne postoji u studentovoj zemlji – kako bi se dobile dodatne instrukcije za apliciranje za vizu D. Zahtjev za izdavanje vize D podnosi se najranije tri (3), a najkasnije jedan (1) mjesec prije datuma namjeravanog putovanja. 

Opšti uslovi izdavanja Vize D


(1) Podnosilac zahtjeva za izdavanje vize D dužan je dati lične podatke te biometrijske podatke (fotografija, otisak prsta, potpis) koji se od njega traže, te druge potrebne informacije koje se odnose na razloge njegovog ulaska u BiH. 

(2) Za izdavanje Vize D podnosilac zahtjeva dužan je priložiti:   

 1.  važeću putnu ispravu;
 2.  pozivno pismo izdato na propisanom obrascu i ovjereno od Službe za poslove sa strancima (u daljnjem tekstu: Služba) po mjestu prebivališta odnosno sjedišta davaoca poziva;
 3.  jednu fotografiju u boji, veličine 35x45mm, koja vjerno prikazuje nositelja putne isprave; 
 4. potvrda o razlozima boravka u BiH kojom se dokazuje da je potreban boravak u BiH duži od 90 dana, u periodu od 6 mjeseci;
 5. ljekarsko uvjerenje kojim dokazuje da ne boluje od zaraznih bolesti, ukoliko dolazi sa područja na kojem vlada epidemija zaraznih bolesti; 
 6. dokaz o uplati konzularne takse;
 7. drugi dokumenti koji se odnose na osiguranje smještaja i sredstava za izdržavanje, uslove putovanja i povratka u matičnu zemlju, a na osnovu kojih se može razumno zaključiti o razlozima i uslovima namjeravanog boravka u BiH. 

(3) Pored dokaza i priloga iz stava 2. ovog člana, na zahtjev ovlaštenog službenika DKP, stranac je dužan dostaviti i druge dokaze. 

 Zdravstveno osiguranje

Strani studenti koji studiraju u BiH dužni su da imaju zdravstveno osiguranje u toku svog boravka. Oni imaju pravo na dobrovoljno zdravstveno osiguranje koje nudi Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta koje stranim studentima daje ista prava na zdravstvenu njegu koju imaju njegovi građani. Kako bi se ostvarilo pravo na zdravstveno osiguranje potencijalni student treba priložiti dole navedenu dokumentaciju:

 1. Uvjerenje iz Policije Brčko distrikta koje potvrđuje boravak studenta u BiH,
 2. Kopija vize,
 3. Uplaćeni doprinosi za 6 mjeseci u iznosu od 360KM (185 EUR),
 4. Kopija pasoša.

Smještaj

Brčko distrikt nema studentske domove tako da studenti moraju pronaći privatan smještaj u toku svojih studija u BiH. Visoka škola eMPIRICA će pružiti svu potrebnu pomoć u pronalaženju odgovarajućeg smještaja za studente.

 

 

 

 

Upis studenata

Dragi budući studenti,

Sada ste u jako značajnoj fazi svog života, odlučujete o svojoj budućnosti odabirom institucije i programa studiranja, što će vam umnogome odrediti cijeli životni put i profesionalni uspjeh.

Opširnije

 

Zašto odabrati studij na Visokoj školi eMPIRICA

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA nudi zaista jedinstvene studijske programe u BiH i visoko kvalitetan pristup obrazovnom procesu, u kojem se zahtjevi i potrebe studenta nalaze u fokusu.

Opširnije

 

Glavnih 10

Deset razloga koji će Vas opredijeliti za studij na Visokoj školi računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA

Opširnije

 

Dvojna diploma – zajednički studij

Visoka škola računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Brčkom i Visoka škola računarstva i informatike eMPIRICOM u Tuzli potpisali su ugovore o organizovanju zajedničkih studija prvog ciklusa za sticanje DVOJNE DIPLOME za studijske programe INŽENJERSKA INFORMATIKA i POSLOVNA INFORMATIKA.

Opširnije

 

Cjenovnik - školarina koja pokriva sve troškove studija

Dragi studenti, u želji da Vam studij učinimo finansijski što prihvatljivijim, zadržavajući visok stepen kvaliteta, kreirali smo školarinu koja pokriva sve Vaše troškove tokom studija.

Opširnije

 

Ekvivalencija predmeta i priznavanje industrijskih certifikata

Vjerujemo da su se mnogi od vas već dijelom školovali na drugim visokoškolskim ustanovama. Kod nas se uvažava svako vaše znanje koje je povezano sa našim studijskim programom.

Opširnije

 

Certiport testni centar

Visoka škola eMPIRICA je od 2012. godine ovlašteni Certiport testni centar.

Opširnije
 

Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Lokalna Cisco akademija mrežnih tehnologija VS eMPIRICA

Opširnije

 

 

 

 

YouTube kanal

Web Analytics